Ескалацията на напрежението между расите достигна нови върхове в края на

...
Ескалацията на напрежението между расите достигна нови върхове в края на
Коментари Харесай

Бели актьори вече няма да озвучават цветнокожи герои

Ескалацията на напрежението сред расите достигна нови върхове в края на предходната седмица, когато от телевизионния канал Fox оповестиха, че бледолики артисти повече няма да озвучават цветнокожи персонажи в „ Семейство Симпсън “. Това е един от най-популярните сериали в Съединени американски щати и по света, който се върти още от 1989 година, като са снимани 31 сезона с общо 684 серии.

„ Движим се напред. В „ Семейство Симпсън “ повече няма да има бели артисти, озвучаващи небели персонажи “, съобщи Лес Айснър ог Fox TV.

Най-разпознаваемите гласове на героите от анимационния сериал принадлежат на Дан Кастеланета, Нанси Картрайт, Хари Шиърър, Джули Кавнер, Ярдли Смит, Ханк Азария, Памела Хейдън, Трес Макнил, Карл Уидъргот и Маги Розуел. Всички те обаче са бели, което се оказва проблем. Шиърър, да вземем за пример, озвучава четирима герои в анимационния сериал - и един от тях е чернокожият лекар Джулиъс Хибърт. Според сюжета на сериала, последният е най-компетентният доктор в град Спрингфийлд и намира причина да се смее в съвсем всяка обстановка.

Ханк Азария пък, с помощта на способността си да имитира акцента на индианците на британски, озвучава героя Апу. Още през януари т.г. известният артист разгласи, че се отхвърля от тази роля след съвсем 30 години работа в сериала. Още от 2017 година насам Азария бе обект на рецензии, че изобразява по отрицателен метод индийско-американската просвета. На актьора бяха поверени още гласовете на чернокожия служител на реда Лу и на Бъмбълби, който е с мексикански генезис.

Решения, сходни на това на Fox, произтекоха от масовите митинги и вълнения, които се развихриха в САЩ след убийството на афроамериканския малък нарушител Джордж Флойд от служител на реда в Минеаполис. Миналата седмица още артисти се отхвърлиха от цветнокожите си персонажи – Майк Хенри напусна анимационния „ Family Guy “, а Кристен Бел към този момент няма да озвучава в анимацията „ Central Park “.

Практиката герои от други раси (не единствено чернокожи, само че и латино или азиатци) да приказват с гласовете на бели артисти в киното и малкия екран е известна като whitewashing и подложена на критика в последните години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР